image

1. Gbejniet

De boeren op Gozo produceren een heerlijke kaas op basis van geiten- en schapenmelk, ‘gbejniet’ genaamd. Qua smaak is hij iets voller en zachter dan de geitenkaas die wij kennen, dus zelfs als je daar geen fan van bent zou je de lokale variant eens moeten proberen. Je kan de kaas in verschillende vormen kopen. Vooral de verse en gepeperde versie zijn heel populair. Beide passen uitstekend bij een lekker glaasje Maltese wijn. Of bestel een kroketje met een verse salade bij. Je kan de kaas ook kopen in een vacuümverpakking om hem gemakkelijk te kunnen meenemen. Eenmaal thuis doe je hem in een glazen pot met wat olijfolie, om de smeuïgheid te bewaren.

image

2. Zout

Nog een leuk souvenir is een zakje Gozozout. Op verschillende plaatsen op het eiland vind je zoutpannen, waar er nog op de traditionele wijze grof zeezout wordt gewonnen. De Qbajjar zoutpannen in de buurt van het dorpje Marselforn worden al meer dan 350 jaar gebruikt om zeewater op te vangen. Eens dat verdampt, blijven er zoutkristallen over. Die maken elk gerecht helemaal af. Met een beetje geluk kan je de eigenaars aan het werk zien en een zakje zout van hen kopen. Zijn ze er niet, rijd verder naar Fontana Cottage, een traditioneel winkeltje waar alle lokale specialiteiten worden verkocht.

image

3. Ftira

Ben jij pizza ook al een beetje beugegeten? Probeer dan zeker de lokale variant van Gozo, ‘ftira’ genaamd. De naam verwijst eigenlijk naar het typische Maltese brood dat wordt gebruikt om de “pizza” te maken. Bovenop de ronde bodem komt een laag ingrediënten naar keuze. Van Maltese aardappelschijfjes, olijven, ajuin tot kappertjes. Bakkerij Maxokk (www.maxokkbakery.com) in Nadur staat bekend om hun overheerlijke ftira’s uit de traditionele houtoven. Die doen je de Italiaanse versie meteen vergeten!

image

4. Pastizzi

‘Pastizzi’ worden niet alleen op Gozo, maar op heel Malta gemaakt en gegeten. Toch kunnen ze niet in dit lijstje ontbreken, omdat ze zo typisch zijn voor de eilanden. Je kan een ‘pastizz’ eten bij het ontbijt, als lunch of als tussendoortje. Eigenlijk smaakt het bladerdeeggebakje op elk moment van de dag ongelofelijk goed. Traditioneel zit er binnenin een vulling van ricotta of erwten, al zijn er intussen een hele rits andere varianten te verkrijgen met vlees, ansjovis, appel, noem maar op. Haast op elke straathoek van Malta en Gozo vind je een pastizzeria, dus profiteer er maar van!

image

5. Bajtra

Net als op Malta produceren de boeren op Gozo heerlijke witte, rode en roséwijn. Het warme mediterrane klimaat is namelijk ideaal om zoete, sappige druiven te telen. Een drankje dat je waarschijnlijk nog niet kende, is ‘bajtra’. Dat is een likeur die Gozitanen maken met sap van de cactusvijg. Die vrucht groeit op de vijgcactussen die overal op het eiland te vinden zijn. Hij zit boordevol antioxidanten en heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. De inwoners gebruiken het sap namelijk ook om ontstekingen en maagklachten te verlichten. Je hebt dus een uitstekend excuus om een flesje mee te nemen naar huis! De likeur smaakt bovendien heerlijk zoet. Drink hem puur, of meng hem met een lichte witte of schuimende wijn als zoet aperitief. Saħħa, ofwel santé!

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.