De grootste troef van de Drie Steden is hun ligging, aan een natuurlijke inham van de Middellandse Zee. Hier kan je op elk moment van de dag in een ‘dghajsa’ hoppen. De houten sloepjes dienden oorspronkelijk om zeelui van hun grote schepen aan wal te brengen, vandaag brengen ze je op minder dan een kwartier vrolijk dobberend naar Valletta. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken, de bootjes zijn stabieler dan ze eruitzien. Blijf je liever met beide voeten op de grond, neem dan de bus of maak een wandeling. Het is amper een halfuurtje stappen naar Valletta langs de kaai in het verlengde van de oude stadswallen.

image

Fort Sint-Angelo

Ook in Vittoriosa, Cosipcua en Senglea zelf valt er heel wat te zien. Vittoriosa is de oudste van de drie vestigingen, ze bestaat zelfs nog langer dan Valletta. De plek werd vroeger Birgu genoemd en is al van oudsher bewoond. Toen de ridders van de Orde van Sint-Jan hier in de 16de eeuw neerstreken, vestigden zij zich in het Fort Sint-Angelo om zich te verdedigen tegen de Ottomaanse invallen. Met succes! Daarom werd de naam Birgu veranderd naar Vittoriosa, de stad van de overwinning. Dat vormde ook de aanleiding om ook de naburige twee steden verder uit te bouwen en te versterken.
Neem zeker de tijd om het Fort Sint-Angelo een bezoekje te brengen. Als je van hieruit in de richting van de overige twee steden wandelt, kom je haast op elke straathoek wel een kerk, auberge, bastion of paleis tegen die teruggaat tot die historische periode.  

image

Authentieke vibe

Na de bombardementen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moesten grote delen van de steden worden heropgebouwd. Gelukkig is hun authentieke vibe helemaal intact gebleven. Iets oudere eilandbewoners spenderen hun dagen op de marktpleinen, waar ze de voorbijgangers observeren om hun tijd te verdrijven. De geplaveide kronkelstraatjes zijn te smal voor wagens, waardoor de stilte nog overheerst. En haast aan elke woning prijkt een versierd Mariabeeld. Ja, hier snuif je de sfeer op van het echte Malta. Zeker als je opteert voor een verblijf in een van de gezellige guesthouses, b&b’s of airbnb’s. Mooi en meer dan betaalbaar.

image
image
image
image

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.