image

Verse vis

Als je op een eiland verblijft, is het toch je eerste reflex om een stukje verse vis te bestellen op restaurant? Ga voor zeebaars, tonijn, zwaardvis of goudmakreel, beter bekend als de traditionele ‘lampuki’. Maltese koks grillen hun vis, bakken ze, steken ze in de oven en verwerken de lekkerste stukjes in stoofschotels en pastagerechten. Keuze te over! Heb je een verblijf met een eigen keuken? Trek op zondag voormiddag zeker eens op de markt van Marsaxlokk. Dan komen de lokale vissers hun vangst aan de man brengen. Het uitzicht op de haven is heel fotogeniek, omdat hun vele gekleurde ‘luzzu’-bootjes sierlijk op het water dobberen. Let eens op de ogen die op elke boeg geschilderd zijn. Die beschermen sloepen tegen al het mogelijke onheil. In Marsaxlokk vind je bovendien enkele hele goede visrestaurants, erg geliefd bij de lokale bevolking. La Nostra Padrona, Ta’ Victor en Tartarun Fish Restaurant zijn enkele aanraders.

Traditionele 'fenek'

Hoewel de Maltezen heel vaak en graag vis eten, is het meest typische lokale gerecht een vleesschotel. In alle ietwat authentieke Maltese restaurants zal je ‘fenek’ op de kaart zien staan. Dat is konijn, klaargemaakt met look en rode wijn. Toen de ridders over Malta heersten, waren zij de enigen die op de dieren mochten jagen. Maar de gewone bevolking deed dat stiekem toch, waardoor het vlees natuurlijk nog lekkerder smaakte en het gerecht uitgroeide tot een heuse publieksfavoriet. Bij je konijnenstoofpotje krijg je doorgaans lokale gebakken patatjes en een portie groenten. Een van de beste plekken om konijn te proeven is restaurant Diar il-Bniet in het landelijke dorpje Dingli.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.