Zodra je de muren van Mdina betreedt, bekruipt je een bevreemdend gevoel. De stad is gewoon niet van deze tijd. De huizen, de kerken, de straatstenen, zelfs de lantaarns die de straten verlichten, alles ademt geschiedenis uit. Al kan je hier en daar wel een knalrode Britse telefooncel spotten, als een anachronistische knipoog naar de tijd dat Malta een Britse kolonie was. Auto’s zijn er hier en daar ook, maar niet veel. Alleen de 300 inwoners van Mdina mogen de omwalling binnenrijden.

Vanaf de oudheid tot de middeleeuwen vormde de stad het administratieve en religieuze centrum van Malta. Daarna zijn de ridders van de Orde van Sint-Jan weggetrokken naar Vittoriosa en Valletta. De adel bleef achter en liet prachtige barokke paleizen, kerken en kapellen bouwen, zoals het indrukwekkende St. Paul’s Cathedral op het centrale Sint-Paulusplein. In sommige palazzo’s zijn nu musea ondergebracht, zoals het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Leuk om eens binnen te wandelen, nu je hier toch bent. Andere worden nog steeds bewoond door de erfgenamen van de adellijke families.  

De Stille Stad

In april wordt hier het jaarlijkse Medieval Mdina Festival georganiseerd. Dan bezetten ridders en jonkvrouwen de stadsmuren en kan je genieten van hun theatrale opvoeringen, leren zwaardvechten of de muzikale stoet toejuichen.

De andere dagen van het jaar is Mdina een prachtige plek om even tot rust te komen. Omdat de smalle straatjes in zo’n geheimzinnige sfeer baden en omdat hier amper verkeer is, wordt Mdina ook wel ‘De Stille Stad’ genoemd. Laat je in vervoering brengen door het uitzicht vanop de wallen. Kuier langs de gezellige pleintjes. Hou eventueel halt op een van de knusse terrasjes voor een glas Maltese wijn. Of probeer locaties te herkennen uit Game of Thrones. Tijdens het eerste seizoen van de successerie speelde Mdina met glans de rol van King’s Landing, de hoofdstad van Westeros.  

Captioned Image
Captioned Image
Captioned Image

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.