image

1. Blue Lagoon

Comino is het kleinste eiland van de Maltese archipel. Er woont maar één gezin op het eiland, dat leeft van de landbouw. Verder zijn er enkele hotels, maar vooral heel veel rust. Het is dus de ideale plek voor stiltezoekers. Je kan het volledige eiland met oppervlakte van 3,5 km² gemakkelijk te voet verkennen, doorheen het vogel- en natuurreservaat. Ben je niet zo’n wandelfanaat? Hou het dan bij een bezoek aan de Blue Lagoon. Je kan de lagune bezoeken met de boot, vanaf een van de naburige eilanden. Zeker tot eind oktober zijn de temperaturen hier nog warm genoeg om een duik te nemen in het azuurblauwe water. Vergeet niet om je snorkel mee te nemen, want het zicht onder water is hier dankzij het licht gekleurde zand zo mogelijk nog beter dan langs de andere kusten van Malta.

image

2. Blue Grotto

Nog een geschenk van de natuur is de Blue Grotto. De zee heeft de natuurlijke grotten uitgesleten in het zachte kalksteen. Omdat het water de zon zo helder weerkaatst, schitteren de grotten als het ware in het licht. Je kan de Blue Grotto aanschouwen vanop het uitkijkpunt bovenaan de rots, maar het is uiteraard nog veel leuker om erdoor te varen met een excursieboot. Duikers zullen hier de tijd van hun leven beleven. In het nabijgelegen rif spot je heel wat kleurrijke vissen en de kieren in de grotten vormen de ideale schuilplaats voor grotere zeedieren zoals de octopus.

image

3. Dingli cliffs

Het hoogste punt van Malta ligt nabij het dorpje Dingli. Het uitkijkpunt ligt 400 meter boven de zeespiegel, langs de flanken van de natuurlijke rotsen. Maar de sfeer die hier heerst is eigenlijk nog indrukwekkender dan het mooie uitzicht. Dingli is namelijk nog een heel authentiek en rustig dorp. Er zijn hier geen hotels en de lokale bevolking bestaat voornamelijk uit landbouwers, die de omliggende velden bezitten. Als je even tot rust wil komen, is dit dus de uitgelezen plek voor een ontspannende wandeling. De heuvelachtige omgeving leent zich ook uitstekend om te gaan mountainbiken. De frisse zeebries zorgt voor de nodige extra pit!

image

4. Gozo

Vroeger zou dit lijstje ongetwijfeld afgesloten worden door de Tieqa tad-Dwejra, beter bekend als het Azure Window. Maar daar heeft de woeste natuur verandering in gebracht... Op woensdag 8 maart 2017 slorpten de ruige golven de bekendste rotsformatie van Malta op. Daarmee viel een van de meest bijzondere plekjes van de streek letterlijk in het water. Gelukkig leeft de bijzondere natuurpracht verder in de duizenden foto's en video's die er doorheen de jaren van gemaakt zijn. En het beste nieuws? Gozo heeft nog meer te bieden. Het is niet omdat het Azure Window niet meer overeind staat, dat het Maltese eiland plots al haar troeven kwijt is. Je kan hier nog steeds de zwarte lagune Dwerja Bay met de bekende Fungus Rock komen bewonderen, leren hoe zout gewonnen wordt uit de natuurlijke zoutpannen en simpelweg genieten van de authentieke rust en gastvrijheid.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.