Het is moeilijk om je in te beelden hoe de Maltezers 5.000 jaar geleden rechte blokken uit de rotsen kapten, de gevaartes vervoerden met de hulp van boomstammen, ronde stenen, dieren en touwen om ze vervolgens recht te trekken en op te stapelen tot een heuse tempel. Maar ze zijn er toch maar in geslaagd. Verspreid over heel Malta werden er op die manier zo’n twintig heiligdommen opgetrokken, in de periode tussen 3.600 en 2.500 voor Christus. Daarvan kan je er vandaag nog een handvol bezoeken.

Moet je dat doen? Ja. Als je op Malta verblijft, is het zonde om dit stukje geschiedenis aan je voorbij te laten gaan. Nabij de zuidelijke stad Qrendi ligt de archelogische site van Mnajdra en Ħaġar Qim. Dat laatste betekent letterlijk ‘rechtopstaande keien’. Uiteraard staan de rotsblokken vandaag de dag niet meer allemaal overeind, maar de ruïnes geven je wel een schitterend idee van hoe de tempels eruit hebben gezien.  

Astronomie

Aan de ingang van het complex is een bezoekerscentrum ingericht, waar de geschiedenis van de bouwwerken uit de doeken wordt gedaan. Daar wordt al snel duidelijk dat Malta een hele bloeiende periode kende tijdens de bouw van de werken. Er was niet alleen meer dan genoeg voedsel voor handen om de hele samenleving ertoe te zetten om mee te werken aan de constructie van de tempels. Er waren ook geleerden, die de tijd en mogelijkheid hadden om zich te verdiepen in astronomie. De tempels deden namelijk tegelijkertijd dienst als kalenders. De constructies zitten zo in elkaar dat de zon bij het begin van elk seizoen op één specifieke plek opkomt, zodat de bevolking perfect wist wanneer het tijd was om te beginnen zaaien of oogsten. Waarlijk ingenieus.

Eén tip: kom zo vroeg mogelijk. Omdat de tempels zo’n belangrijke toeristische attractie zijn, kan het hier zelfs in het najaar vrij druk worden. De ruïnes van de Mnajdra-tempel, die tot dezelfde archeologische site behoren als die van Ħaġar Qim, zijn sowieso iets kalmer omdat zij zo’n halve kilometer verder liggen in de richting van de zee. Geleide groepen slaan die vaak over. Daar kan je dus ongetwijfeld mooiere foto’s nemen.

Als je helemaal in de ban bent van geschiedenis kan je daarnaast nog een bezoek brengen aan de gelijkaardige ruïnes van Traxien, Skorba, Ta' Ħaġrat of Ġgantija.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.