Landbouwers die de kalkstenen muurtjes rondom hun veld versterken. Een hond die onverstoord op het midden van de weg ligt te slapen. Dorpsbewoners die elkaar hartelijk begroeten op straat. Dat is Gozo. Rustig, gemoedelijk, charmant. Het eiland telt amper 30.000 inwoners. De meerderheid, zo’n 7.000 van hen, wonen in de hoofdstad Victoria, ook wel Rabat genoemd. De anderen zijn thuis in een van de dorpjes langs de kust of op het platteland. Landbouw en visserij zijn hier samen met toerisme de belangrijkste inkomstenbronnen.

Gozo heeft geen eigen luchthaven, dus zelfs als je besluit om jouw volledige reis hier door te brengen moet je een ferry nemen vanuit Cirkewwa op Malta. Er vertrekt elke 45 minuten een boot, die minder dan een halfuur over doet om het eiland te bereiken (info op www.gozochannel.com). Zodra je voet aan wal zet, word je overvallen door een gevoel van rust. Vooral na de middag loopt er amper iemand op straat en zijn vele winkels dicht. Dat komt omdat de bewoners het gewoon zijn om rond 6 uur ‘s morgens op te staan, naar de kerk te gaan en te werken tot het warmste moment van de dag begint. Zelfs buiten de zomer houden ze zich aan die gewoonte vast en gaan ze pas na 16 uur terug aan het werk. 

Farmhouses

Article Image

De fijnste manier om op Gozo te verblijven is in een farmhouse, een traditionele boerderij die omgebouwd is tot een vakantiehuis (www.gozofarmhouses.com). Al zijn er ook genoeg hotels in de dorpen en in de hoofdstad. Die kan je doorgaans gemakkelijk bereiken met de bus, maar als je het heuvelachtige binnenland wil gaan verkennen huur je beter een wagen. Nog een optie: doe een tochtje te paard. Paardrijden is immens populair op Malta. Of ga gewoon wandelen! Op die manier krijg je het echte Gozo te zien.

Hoewel het al leuk is om gewoon het eiland rond te trekken, zijn er enkele bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Een ervan is het Azuren venster. Dat is indrukwekkende rotsformatie in de vorm van een poort. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht hier surreëel. Ook het rode strand Ramla Bay is zalige plek om even te ontspannen. Nabij Xagrhra vind je de ruïnes van de megalithische tempels van Ġgantija. En dan zijn er nog de vele wijngaarden, zoals Ta’Mena, waar je naar hartenlust kan proeven en alles over de godendrank kan ontdekken.

image
image
image
image

Citadel van victoria

Vergeet zeker niet om even halt te houden in de hoofdstad. Vooral de middeleeuwse Citadel is een bezoek waard. Toen de versterkte vesting te klein begon te worden, vestigden steeds meer bewoners zich er omheen, waardoor er een stad met de naam Rabat ontstond, wat je vertaalt als ‘buitenwijk’. Officieel is de hoofdstad hernoemd tot Victoria op het einde van de 19de eeuw, ter ere van Queen Victoria, maar de bevolking blijft toch stug volhouden aan de oorspronkelijke naam. Raak dus niet in de war als je op de wegwijzers Rabat ziet staan, je gaat de juiste richting op. Struin daarna even door de gezellige winkelstraatjes, voorbij de mooie St. George’s Basilica, tot je moe wordt en wel moét uitrusten op het dichtstbijzijnde terrasje.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.