image

1. Duiken

Het heldere en doorgaans rustige water van de Middellandse Zee maakt van Malta een uitstekende duikbestemming. Zeker omdat er rondom de eilanden heel wat onderwaterleven te vinden is. De vele baaien, riffen en kliffen trekken heel wat zeedieren aan, zoals octopussen, inktvissen, kleurrijke papegaaivissen, roggen en nog zo veel meer. Op verschillende plaatsen zoals Lantern Point aan het kleine eilandje Comino kan je afdalen in onderwatertunnels. Ook de vele scheepswrakken langs de kust zijn erg spectaculair. Dankzij de uitstekende duikscholen blijven noch beginners nog ervaren duikers op hun honger zitten.

image

2. Rotsklimmen

Hoewel er op Malta geen bergen zijn, telt het land meer dan duizend verschillende klimroutes. Dat is mogelijk omdat de eilanden op verschillende plaatsen eindigen in steile kliffen. De zachte kalksteen zit boordevol spleten en grotten, wat maakt dat je relatief gemakkelijk kan klimmen. Je inspanningen worden beloond met schitterende uitzichten over de Middellandse Zee. Vooral het eiland Gozo is aan te raden voor deze sport. Hier kan je bijvoorbeeld de rotsen nabij het fameuze Azure Window bedwingen. Eerst door ze omhoog te klauteren, dan door af te dalen in rappel. Durf jij het aan?

image

3. Paardrijden

Na voetbal is paardrijden de favoriete sport van de Maltezen. Paardenwedrennen zijn enorm populair, maar je zal tijdens je verblijf ongetwijfeld ook locals zien voorbijrijden in een traditionele huifkar. De liefde voor de dieren is heel groot. Overal op de eilanden zijn er manèges, waar je een georganiseerde uitstap kan boeken langs de rotsen en de stranden van Malta. Zelfs als je nog nooit eerder paard hebt gereden. Een onvergetelijke ervaring.

image

4. Mountainbiken

Fietsen is niet echt ingeburgerd in Malta. Begrijpelijk, het verkeer is behoorlijk druk en de meeste wegen zijn niet uitgerust met fietspaden. Maar buiten de stadskernen vind je heel wat gezellige kronkelpaadjes doorheen het heuvelachtige platteland. Die lenen zich uitstekend voor een mountainbiketocht. Op Malta is de route langs de Kliffen van Dingli een echte aanrader. Het kleinere eiland Gozo is op haar geheel de moeite om per mountainbike te ontdekken. Je passeert er niet alleen talloze lokale boerderijen, maar ook verborgen baaien waar je even de benen kan strekken en of een verfrissende duik te nemen zodat je er weer helemaal tegenaan kan.

Air Malta vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Malta International Airport. Er zijn sinds kort bijkomende ochtendvluchten en een enkele reis kan al vanaf € 78 van 1 april tot eind oktober, 2017.
Voor meer info en dagelijkse promoties, bezoek www.airmalta.com.
Voor meer informatie over de eilanden zelf kan je terecht op www.malta.be of www.visitmalta.com.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Toerisme Malta en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.